calm down
Hoe vaak maken we ons niet druk over iets dat gebeurd is, nog gaat gebeuren of misschien wel nooit gebeurd? Ik in ieder geval best vaak. Ons brein is vaak goed in het bedenken van rampscenario’s.

Maar eigenlijk kost het ons voornamelijk veel tijd, energie en soms ook nog geld. Middelen die we veel beter kunnen gebruiken en inzetten in het nu en huidige situaties. Just calm down!

Calm the f*ck down

Onlangs las ik het boek van Sarah Knight, Calm the f*ck down. Op humoristische wijze probeert ze je te laten inzien hoe ons brein werkt. Hoe druk we ons eigenlijk maken om van alles en nog wat. Dingen die er (nog) niet toe doen.

Maak je je constant of regelmatig zorgen, maar onderneem je geen actie? Dan zal er ook niet snel iets veranderen aan je situatie. En zul je nog steeds ‘s nachts wakker liggen van die ene gebeurtenis waarover je maar blijft piekeren.

Verander wat je kunt veranderen, accepteer wat je niet kunt veranderen.”

Daarnaast is het belangrijk jezelf af te vragen of je je wel druk maakt om iets wat jou treft. Of is het iets dat bij een ander ligt, waar hij of zij zelf een oplossing voor moet vinden.

Piekeren lost niets op

En daarom is het dus zo zonde dat je je tijd en energie eraan verdoet. Vaak maken we de problemen in ons hoofd er alleen maar groter mee. Nieuwe inzichten krijg je er in ieder geval niet snel door.

Daarom is het goed jezelf soms een halt toe te roepen. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Maar er zijn een aantal dingen die daar heel goed voor helpen.

  • Schrijf het van je af! Een oude vertrouwde braindump, waarbij je schrijft zonder teveel na te denken. Gewoon wat het eerste in je op komt. (of een andere manier om het te uiten)

  • Ga iets doen waar je blij van wordt en waar je gedachten door worden afgeleid.

  • Doe ademhalingsoefeningen. Hierdoor ben je zo gefocust op één ding, waardoor je geen tijd meer hebt om na te denken.

  • Ga je niet ergeren aan je eigen gepieker, daarmee ga je je vooral slechter voelen.

  • Praat met iemand over de dingen waarover je piekert. Daardoor kan je het vaak ook makkelijker loslaten.

Controle hebben

Hoewel je misschien het gevoel hebt controle over een situatie te hebben, is dit zelfde zo. Er zijn simpelweg heel veel dingen waar je geen invloed op hebt. Denk aan het weer, de reactie van iemand anders…

De meeste controle die je kan hebben is door een inschatting te maken van hoe waarschijnlijk het is dat iets voor gaat vallen. Is dit onwaarschijnlijk of heel onwaarschijnlijk, laat het gaan!

Je kunt het nog zo hard proberen, toch zal er altijd een kans zijn dat dingen anders lopen dan dat jij hoopt of verwacht.

Pieker jij (te)veel?
Hoe laat jij los waar je geen invloed op hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.