Vroeger vond ik lezen best leuk. Ik las de boeken van ‘balletclub de Zwaantjes’ en ‘Op zoek naar dolfijnen’. Toch ben ik dat enthousiasme kwijt geraakt toen lezen verplicht werd op de middelbare school.

En dat is denk ik waar het vaak mis gaat, als iets moet. Daarnaast heb ik ook mijn ouders niet als voorbeeld gehad. Zij lezen ook beide niet. Later heb ik de liefde voor lezen weer herontdekt.

Regelmatiger lezen

De laatste jaren lees ik weer regelmatiger. Vooral op vakantie gaan boeken er in snel tempo doorheen. Dit keer heb ik het ook na die tijd vast proberen te houden. Daardoor ben ik inmiddels heel wat boeken verder voor dit jaar.

Toch lees ik niet altijd even veel. Het gaat een beetje in periodes. De ene keer lees ik meerdere boeken achter elkaar, een volgende keer lees ik weken of zelfs maanden achter elkaar niet. Het lijkt of ik dan vergeet hoe ontspannend ik lezen vind.

Wat lezen met mij doet

Wanneer ik lees ontsnap ik even helemaal uit de echte wereld. Ik ga dan helemaal op in een of meerdere personages. In hun belevingswereld. Hierdoor kan ik heel goed ontspannen en vergeet ik even helemaal de tijd. Het doet je even de gehaaste maatschappij en de druk van buitenaf vergeten. Met een boek in mijn handen zit ik even compleet in een bubbel.

Ik ben vooral van de chicklit, Young adult en romans. Dat vind ik de fijnste boeken, omdat situaties herkenbaar zijn en ze vaak makkelijk weglezen. Ook vind ik zo nu en dan een tijdschrift leuk om erbij te pakken.

Bewijs dat lezen gezond is

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de effecten van lezen. Daaruit blijkt dat het veel voordelen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld de Britse universiteit van Sussex. Zij bevonden dat door te lezen spierspanning verminderd en het verlaagt je hartslag. Je stressniveau kan met 68% dalen!

Door te lezen in plaats van op je telefoon te kijken, kun je beter slapen. Je hebt namelijk niet te maken met het blauwe licht, wat de aanmaak van melatonine tegengaat. Hierdoor word je sneller slaperig.

En een van de mooiste effecten, vind ik zelf, is dat je je brein jong en actief houdt. Je leert nieuwe dingen. Hierdoor verklein je de kans op dementie.

Maak een fijne leesplek

Kortom: lezen is heel goed voor je. Maak een fijne leesplek voor jezelf, waar je je comfortabel voelt. Zet een lekkere kop thee en gun jezelf de tijd en de rust om even helemaal in een verhaal te verdwalen. Je hoeft helemaal niet constant bereikbaar te zijn, dus vergeet je telefoon en de buitenwereld. Bovendien kan je je boek ook gewoon met je meenemen, er zijn meer korte momenten op een dag dan je denkt.

Heb jij goede boekentips voor me?
Ben jij een boekenwurm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.