no spend
Al regelmatig zag ik het idee van en ‘no spend’ maand voorbij komen. Eigenlijk een goed idee, maar ook zo moeilijk om niet dat ene leuke setje washi-tape mee te nemen of een ander stationery item.

Langzaam aan werd het een soort verslaving en puilt mijn voorraad notitieboekjes uit. Want ‘hij is zo schattig’ of ‘zo mooi’ en hup mee in mijn mandje. Niet goed, dus tijd voor een no spend maand.

Tijd dus om daar wat aan te veranderen. Naast dat het best veel ruimte in neemt in huis, kost het ook veel geld. En dat met een klein budget is natuurlijk niet heel praktisch.

Wat houdt het in?

Omdat zowel de zomer als decembermaand vaak duur zijn, is het fijn wat extra geld achter de hand te hebben. Het doel is deze maand geen geld uit te geven aan onnodige dingen.

Wat mag je wel kopen en wat niet?

No spend, is echt no spend. Tenzij er uitgaven zijn waarvan je van tevoren weet dat ze er aan komen. Ook vervangingen van bijvoorbeeld noodzakelijk apparatuur zorgt er niet voor dat je uitdaging is mislukt.

Mijn no spend maand
Omdat ik op 20 augustus mijn toeslagen binnen krijg, heb ik besloten dat dat het begin van mijn no spend maand wordt. Hij loopt dus niet heel september, maar eveneens tot de 20e.

Ik noteer alles wat ik anders gekocht zou hebben, inclusief prijs. Op die manier krijg ik inzicht over hoe groot het ‘probleem’ eigenlijk is. Om te zien wat ik bespaard heb zet ik dat geld gelijk op de spaarrekening.

Doelstelling

Daarnaast heb ik gewoon nog een flink aantal spaardoelen, onder andere voor in huis. Het is gewoon belangrijk me eens bewust te worden van de uitgaven die ik doe. En dan bedoel ik vooral naast mijn vaste lasten.

Ik wil kijken hoeveel ik nou eigenlijk overhoud, als ik dingen zou laten liggen die ik eigenlijk niet echt nodig heb. Dus minder impulsaankopen doen.

Welke uitgaven kan ik nu al voorspellen?

Lunchen met Jubinka
26 augustus heb ik weer met Jubinka afgesproken. We gaan dan samen lunchen bij De Beren. Daarna gaan we de stad in en meestal drinken we dan nog ergens wat. Ik reken even ruim dat dit mij EUR20 gaat kosten. Heel grote kans dat ik hier nog van over houd, hoor.

Scrapdelight
Maandelijks krijg ik een scrapkit binnen. Meestal doe ik hier nog een extra bestelling bij om de kit aan te vullen. Hiervoor reken ik ook EUR20. Dit heb ik echter al in mijn budget meegenomen.

Mijn moeder komt een weekendje
Hierbij gaan we vast ook de stad in, wat drinken en misschien nog uit eten. Daarnaast wil ik wat lekkers halen voor ‘s avonds en bij het ontbijt. Ik ga er vanuit dat de kosten deels gesplit zullen worden. Reiskosten heb ik deze maand niet, dus het budget daarvoor kan ik hier inzetten.

Menu en boodschappenlijstje

Eigenlijk is dit iets wat ik altijd al deed: een weeklijst maken wat we gaan eten en daarbij rekening houden met de aanbiedingen. Niet met elke maaltijd overigens, maar zoveel mogelijk. Dat bespaart toch weer een hoop. Ook heb ik de laatste twee weken wat vlees ingeslagen in de bonus. Komt altijd weer van pas.

Mijn valkuilen

  • Action
  • Bol.com
  • Hello Fresh

Action
Wie kent het niet. Je loopt door de Action en komt met veel meer terug dan je eigenlijk van plan was. Vooral de creatieve spullen, notitieboeken en de interieur afdeling vind ik vaak iets te geweldig.

Wat ik er wel mag kopen: knaagstokjes voor Nibbels en schoonmaakmiddelen.

Bol.com
Zo vaak zie ik ergens een boek of iets anders leuks. Snel even op Bol kijken, die heeft het vast. Maar dat tikt toch wel aan. Ik heb ook een bibliotheek abonnement, dus ik wil proberen de boeken daar meer te lenen. Op een gegeven moment is mijn boekenkast immers toch vol. Voor andere dingen geldt: eerst op mijn verlanglijstje en als ik het na een week nog wil mag ik het kopen of moet ik er voor gaan sparen.

Hello Fresh
Ik vind het super leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Eén keer kon ik de box gratis testen, daarna kocht ik hem zelf. Echter betaal je toch al snel EUR40 voor drie maaltijden. Dat is normaal gesproken 80% van mijn weekbudget. Ik heb mezelf al voorgenomen dit maximaal 1 keer per maand te doen.

Rond 20 september deel ik de uitkomst.
Ben jij heel bewust met geld bezig of geef je het makkelijk uit?

2 gedachten over “September | No spend uitdaging | Besparen & bewust kopen”

  • Ik heb ook al een aantal keer zo iets gedaan. Ik noemde het toen wel anders, maar is verder precies hetzelfde idee. Was best een uitdaging. Vooral de eerste keer. Soms is het goed om zo’n maandje te herhalen. Misschien moet ik dat komende maand ook eens gaan doen. Je brengt me in elk geval op een (goed) idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.